In 2015, we joined forces with Architecture 00. Together, we enjoy collaborating in a shared environment where strategic, urban and social designers, architects, programmers and economists practice design beyond its traditional borders. 00 work with individuals, governments, corporations and communities to solve problems and anticipate change, and to design successful platforms and places. As a studio it aims to reach beyond the design of objects themselves to the social, economic and environmental systems behind them.

Xintiandi Pavilion

Studio Weave’s pavilion for the Xintiandi courtyard creates a zone of dense space within the central exterior area of the Shanghai shopping centre: a zone that can be walked through but is visceral and strange.

pavilion-dsc-7313(c)-jan-siefkel.jpg 1/8 Interior of Pavilion (c) JanSiefke

The Xintiandi Pavilion was created as part of the RIBA Shanghai Windows project, which partnered nine London architects with nine prominent retailers to design and create innovative and engaging installations in Xintiandi Style shopping centre. RIBA London partnered with the British Council and Shui On Development Ltd to deliver architectural installations in Shanghai as part of the UK Now festival, which celebrates British creative talent in China.


Studio Weave’s pavilion for the Xintiandi courtyard creates a zone of dense space within the central exterior area of the Shanghai shopping centre: a zone that can be walked through but is visceral and strange. Visitors can plunge into the space, pushing and pulling the chains aside to find little empty pockets surrounded by the golden streams. From inside, the view out is coloured by gold, as if from within a golden mist.


The interactive pavilion is made from over 8km of golden chain suspended from a steel structure supported on four slender columns that disappear into the chains. The chains can be bundled together in various configurations to enable different uses. The pavilion hosted a number of talks and events including a laser dance show and a firework display. In future it will be re-assembled in different locations.

dsc01151(c)studioweave.jpg 2/8 Pavilion hosting an event
xpavilion-by-studio-weave-(c)-jan-siefke.jpg 3/8 XPavilion by Studio Weave (c) Jan Siefke
dsc01142(c)studioweave.jpg 4/8 Walking through the pavilion
xpavilion-by-studio-weave(c)-jan-siefke.jpg 5/8 Pavilion at night (c) Jan Siefke
dsc01128(c)studioweave.jpg 6/8 Interaction with the Pavilion
pavilion-dsc-7319(c)-jan-siefkel.jpg 7/8 View through the roof structure of the pavilion (c) Jan Siefkel
xintiandi-pavilion-by-studio-weave-(c)-jan-siefke.jpg 8/8 Pavilion interior at night (c) Jan Siefke