In 2015, we joined forces with Architecture 00. Together, we enjoy collaborating in a shared environment where strategic, urban and social designers, architects, programmers and economists practice design beyond its traditional borders. 00 work with individuals, governments, corporations and communities to solve problems and anticipate change, and to design successful platforms and places. As a studio it aims to reach beyond the design of objects themselves to the social, economic and environmental systems behind them.

St Peter in the Forest

Studio Weave were invited to participate in a design competition for the refurbishment and remodelling of St Peter in the Forest Church in Epping Forest, Walthamstow. 

Renders.jpg
Renders2.jpg

The setting of St Peter in the Forest church is very special, and multi-layered. Over the years, the church has been adapted in response to its changing circumstances, and in the process some of its colours have faded. The proposal celebrates its rich layers of history and heightens the experiential qualities of this extraordinary place. 


GroundFloorPlan.jpg Ground Floor Plan
FirstFloorPlan.jpg First Floor Plan

By peeling back the 1950s extension, there is an opportunity to restore the west elevation and bring its characterful arched openings back into a more meaningful relationship with their surroundings. The proposal wraps around the North West corner of the church, creating a new cloistered extension that builds on the robust & orthogonal characterful traits of the original Romanesque Revival building.

Axo.jpg Axonometric View

By reintroducing a partition in the location of the original 1840s western external wall, we are creating a more intimate church nave to accommodate the present congregation, whilst opening up the remaining, and existing western wing for alternative functions, and more flexible use. As well as a beautiful decorative piece of architecture that offers great potential in communicating the history of the building, the reinstated wall also celebrates the organ, and provides additional storage opportunities

ExternalElevation.jpg External Elevation
InternalElevation.jpg Internal Elevation