In 2015, we joined forces with Architecture 00. Together, we enjoy collaborating in a shared environment where strategic, urban and social designers, architects, programmers and economists practice design beyond its traditional borders. 00 work with individuals, governments, corporations and communities to solve problems and anticipate change, and to design successful platforms and places. As a studio it aims to reach beyond the design of objects themselves to the social, economic and environmental systems behind them.

Le Haut Perché

Studio Weave have been commissioned to design a hiking shelter in close collaboration with Bruit du Frigo and Zebra 3

P1180066_Edit.jpg
P1180072_Edit.jpg
P1180080_Edit.jpg
P1180083_Edit.jpg
P1180102_Edit.jpg

The project, initiated by the arts and architecture collective Bruit du Frigo, establishes a pedestrian route connected by a series of shelters on the fringes of Bordeaux. Our intervention, Le Haut Perché, constitutes one of eleven other stay-over shelters.

About Refuges Périurbains:


The fringes of Bordeaux remain relatively unknown. As is common to this periphery in most cities, these areas are often overlooked, experienced from afar by car rather than as destinations in their own right. Bridging city and wilderness, peripheral urban sites also offer their own magic and potential. The Refuges Périurbains project encourages the exploration of Bordeaux’s fringe sites by creating a network of stay-over shelters on the edge of the city. Each shelter accommodates up to 9 people and is free to stay in. 

About Le Haut Perché:

Situated amidst woodland and streams, Le Haut Perché sits quietly atop a Bordeaux Jalle.  The site is peaceful, lost in the heart of Le Parc des Jalles. It is accessed by a singular path that goes no further. 

Le Haut Perché sits amongst watermills Le Moulin du Moulinat, collectively perched over one of Bordeaux’s main water sources. Here, water is extracted to serve the city. Comprised of timber and weathering steel, the shelter references the traditional water tower through its materiality and form. The refuge rests atop a slender neck peering over its Jalle. The arching platform captures focused sounds and vistas of water and woodland. Each opening is composed to frame a particular moment, some to be experienced lying down, others stood or sat-up.

 For booking information, please visit lesrefuges.bordeaux-metropole.fr

#LeHautPerché