109b Mare Street Studios
203-213 Mare Street
Hackney
E8 3QE

Xintiandi Pavilion

project.get_truth_galleries:
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-truth/xpavilion-by-studio-weave-(c)-jan-siefke.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-truth/pavilion-dsc-7313(c)-jan-siefkel.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-truth/dsc01128(c)studioweave.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-truth/dsc01151(c)studioweave.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-truth/pavilion-dsc-7319(c)-jan-siefkel.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-story/dsc01142(c)studioweave.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-story/xintiandi-pavilion-by-studio-weave-(c)-jan-siefke.jpg
uploads/projects/xintiandi-pavilion/xintiandi-pavilion-story/xpavilion-by-studio-weave(c)-jan-siefke.jpg
Xintiandi Pavilion: XPavilion by Studio Weave (c) Jan Siefke, Studio Weave

XPavilion by Studio Weave (c) Jan Siefke

Xintiandi Pavilion: Interior of Pavilion (c) JanSiefke, Studio Weave

Interior of Pavilion (c) JanSiefke

Xintiandi Pavilion: Interaction with the Pavilion, Studio Weave

Interaction with the Pavilion

Xintiandi Pavilion: Pavilion hosting an event, Studio Weave

Pavilion hosting an event

Xintiandi Pavilion: View through the roof structure of the pavilion (c) Jan Siefkel, Studio Weave

View through the roof structure of the pavilion (c) Jan Siefkel

Xintiandi Pavilion: Walking through the pavilion, Studio Weave

Walking through the pavilion

Xintiandi Pavilion: Pavilion interior at night (c) Jan Siefke, Studio Weave

Pavilion interior at night (c) Jan Siefke

Xintiandi Pavilion: Pavilion at night (c) Jan Siefke, Studio Weave

Pavilion at night (c) Jan Siefke

Studio Weave’s pavilion for the Xintiandi courtyard creates a zone of dense space within the central exterior area of the Shanghai shopping centre: a zone that can be walked through but is visceral and strange.

The Xintiandi Pavilion was created as part of the RIBA Shanghai Windows project, which partnered nine London architects with nine prominent retailers to design and create innovative and engaging installations in Xintiandi Style shopping centre. RIBA London partnered with the British Council and Shui On Development Ltd to deliver architectural installations in Shanghai as part of the UK Now festival, which celebrates British creative talent in China.

Studio Weave’s pavilion for the Xintiandi courtyard creates a zone of dense space within the central exterior area of the Shanghai shopping centre: a zone that can be walked through but is visceral and strange. Visitors can plunge into the space, pushing and pulling the chains aside to find little empty pockets surrounded by the golden streams. From inside, the view out is coloured by gold, as if from within a golden mist.

The interactive pavilion is made from over 8km of golden chain suspended from a steel structure supported on four slender columns that disappear into the chains. The chains can be bundled together in various configurations to enable different uses. The pavilion hosted a number of talks and events including a laser dance show and a firework display. In future it will be re-assembled in different locations.