109b Mare Street Studios
203-213 Mare Street
Hackney
E8 3QE

Gatehouse Nursery

project.get_truth_galleries:
uploads/projects/pocket/01-wgp-render-mainview-edited.jpg
uploads/projects/pocket/04-wgp-sk-view01.jpg
uploads/projects/pocket/05-wgp-sk-view02.jpg
uploads/projects/pocket/06-interior02.jpg
uploads/projects/pocket/09-eastelevation2.jpg
uploads/projects/pocket/10-northelevation.jpg
uploads/projects/pocket/21-wgp-sk-axo-wip.jpg
Gatehouse Nursery : The community ‘Walled Garden’ and its immediate boundary conditions with adjacent activities., Studio Weave

The community ‘Walled Garden’ and its immediate boundary conditions with adjacent activities.

Gatehouse Nursery : Approaching the Gatehouse Nursery & Communal Hall. , Studio Weave

Approaching the Gatehouse Nursery & Communal Hall.

Gatehouse Nursery : View from Downhills Park entrance. , Studio Weave

View from Downhills Park entrance.

Gatehouse Nursery : View from the nursery outdoor space. , Studio Weave

View from the nursery outdoor space.

Gatehouse Nursery : East Elevation illustrating the main entry facade., Studio Weave

East Elevation illustrating the main entry facade.

Gatehouse Nursery : North Elevation illustrating boundary to park and openings to north light., Studio Weave

North Elevation illustrating boundary to park and openings to north light.

Gatehouse Nursery : Exploded axonometric illustrating the interior spaces, adjacencies and relationships between activities, Studio Weave

Exploded axonometric illustrating the interior spaces, adjacencies and relationships between activities

Studio Weave were announced as runners-up in Pocket Living’s competition to design a new community centre and nursery in North London. The contest initially attracted 95 expressions of interest and 8 finalists were shortlisted for the second stage of tender.

Inspired by the historic Downhills house and gardens, the proposal reimagined the role of the traditional country house gatehouse in a contemporary urban setting, where concentric brick rainbows herald a welcome, and calm colonnades contain an airy space for play and interaction in an oasis of green. By rotating the massing, the proposal optimized both sunlight and visual links between the external spaces, the new neighbourhood and the park.